Zoals al eerder gezegd; een pensionhouder is geen kynologisch gedragstherapeut. Maar het is een groot voordeel als hij over up-to-date kennis beschikt over hondengedrag en zich regelmatig bijschoolt. Dit betekent dat hij op diervriendelijke en respectvolle wijze met de honden omgaat, ze als individu behandelt en er niet mee bezig de honden aan zich te onderwerpen.

Geen spel

Heeft de pensionhouder kennis van wat wel of geen spel is? Welke honden worden samen op een veld geplaatst? Wordt er gekeken naar formaat, leeftijd, temperament? Je kunt je voorstellen dat een klein, oud hondje niet samen kan spelen met een drukke, lompe grote hond. “Honden zoeken het zelf wel uit”, is hopelijk niet iets wat je zult horen van de pensionhouder.

Het is belangrijk om een aantal vragen te formuleren waardoor jij een idee krijgt van de denkwijze van de pensionhouder. Een pension kan er perfect uit zien en aan alle voorwaarden voldoen, maar dat zegt nog niets over hoe men met de honden omgaat.

Ga eerst een keer op bezoek

Wil je een goede indruk krijgen van een pension, dan is het raadzaam een keer langs te gaan om kennis te maken. Spreek met de eigenaar en eventueel andere medewerkers. Vraag om een rondleiding en let ook op de honden die er zijn! Zijn ze druk of juist timide? Blaffen en hijgen de honden veel? Kun je iets opmaken uit het gedrag van de aanwezige honden? Vinden ze het leuk om de pensionhouder te zien? Zien de honden er goed verzorgd uit?

Lichaamstaal

Illustraties: Lili Chin – www.doggiedrawings.net

Om je hond voor te bereiden, kun je je hond meenemen tijdens dit eerste of een later bezoek. Zorg daarbij dat je de tijd neemt. Sleur je hond niet mee naar binnen, als hij aarzelt geef hem dan de tijd. Ga niet lokken of forceren. Zorg dat het een positieve ervaring is. Soms laat de hond te veel stress zien, dat zegt dan al veel, je moet je dan afvragen of het een wel goed idee is en of je niet beter kunt kiezen voor opvang in huiselijke kring of bij vrienden thuis.

Omheind speelveld

Kijk naar de omvang van het pension. Hoeveel honden vangt men maximaal op? Is het een kleinschalig pension waar honden in huiselijke kring worden opgevangen of grootschalig met wel honderden kennels? Is er een omheind terrein waar de honden buiten kunnen spelen?


1 reactie

Mark · september 7, 2022 op 5:37 am

Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *