Dierenwelzijn hoort uiteraard voorop te staan. Dierenwelzijn wordt binnen de EU geformuleerd in de vijf vrijheden, deze vijf vrijheden kun je als richtlijn hanteren voor een hondenpension, maar in principe ook voor de situatie bij jou thuis.

1.      Voeding

Honden horen altijd toegang tot vers drinkwater te hebben en krijgen iedere dag een afgepaste hoeveelheid voer. Je kunt met de pensionhouder afspreken dat je al dan niet je eigen voer wilt meegeven. Eigen voer laten geven levert overigens niet automatisch een korting op het verblijf op. Bedenk dat dit voor de pensionhouder maatwerk is en hij hier extra tijd in moet steken.

2.      Verblijf

De verblijven zijn ruim, overdekt en schoon. Belangrijk is uiteraard ook de temperatuur (niet te koud of te warm), daglicht en dat je hond een aangename ligplek heeft. Sommige pensions hebben voor iedere hond een eigen binnen- en buitenverblijf, soms moeten honden een hok delen. Besef hier overigens wel dat een buitenverblijf niet gezien moet worden als een alternatief voor écht buiten zijn. Bij veel pensions met een buitenverblijf komen de honden namelijk niet verder dan dat verblijf. Thuis heeft de hond ook geen buitenverblijf, waarom dan wel in een pension? Een pension waar de honden in groepen naar buiten gaan, is veel bewerkelijker voor de pensionhouder en dat mag daarom ook best wel meer kosten.

3.      Gezondheid

De pensionhouder dient te voorkomen dat een hond pijn of ongemak ervaart. Indien een hond toch ziek wordt of gewond raakt, dient deze snel de juiste medische zorg te krijgen.

4.      Stress

Verrijking

Het streven is altijd dat een hond zo min mogelijk angst en stress ervaart. Met voorspelbaarheid en regelmaat kan men al veel stress bij een hond voorkomen. Als een hond weet hoe iedere dag zal verlopen dan geeft dat rust een een gevoel van veiligheid.

Pensionhouders zijn geen kynologisch gedragstherapeuten, maar het is wel een heel groot goed als een pensionhouder voldoende up-to-date kennis heeft van hondengedrag om doeltreffend te kunnen handelen als een dier geestelijk lijdt. Herken hij stress bij een hond? Heeft de hond heimwee? Welke manieren zijn er om een hond te laten ontspannen? Hersenwerkkauwen, beweging of hondenmassage? Krijgt de hond voldoende rust of zijn er de hele dag andere honden aan het blaffen? (= vaak een teken van veel stress.) Wat doet een pensionhouder als een hond stress of verlatingsangst heeft? Weigert hij een hond dan? Is er een proefnacht om dat uit te vinden?

5.      Gedrag

Honden zijn sociale dieren, maar dat wil niet zeggen dat je honden zomaar bij elkaar kunt zetten, voor de ene hond is het een feest, voor de ander kan het ellende zijn. Het is voor een hond daarom belangrijk dat hij tijdens zijn verblijf (eventueel onder begeleiding) kan samenzijn met andere honden. Is er een speelveld aanwezig? Krijgt een hond voldoende tijd op een dag om buiten de kennel te socialiseren en te spelen?

Wordt er gewerkt met verrijkingen zoals hersenwerk of voerspelletjes? Indien hier niet aan tegemoet wordt gekomen, kan dit bijvoorbeeld leiden tot stereotiep gedrag, verhoogde agressie of depressie.


1 reactie

נערות ליווי בחיפה · maart 27, 2022 op 11:52 am

This is the right website for anybody who wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally would want toÖHaHa). You definitely put a new spin on a topic which has been written about for years. Excellent stuff, just excellent!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.